Spring naar content

Schuttevaer column #6 Beursbezoek: het is 'net werken' scroll down

Zes uur in de ochtend, Schiphol. Je zou verwachten dat de weinige bezoekers die er zijn stil rondscharrelen. Niets is minder waar. Het is druk en er hangt een opgetogen sfeer.

 

Na bijna twee jaar mogen we namelijk weer op reis. Bestemming: Bilbao, waar een grote windenergie-beurs plaatsheeft. Voor sommigen is het alsof we nooit zijn gestopt met netwerken. De ander is nog wat roestig en moet duidelijk op gang komen.

 

Overal Nederlanders

 

Ja, het is even wennen aan alle prikkels die je weer voor je kiezen krijgt, maar we genieten er volop van. Dit is toch hoe de maritieme sector op haar best werkt. Het is ook internationaal gezien een overzichtelijke community en overal waar je ter wereld komt tref je wel een Nederlander.

Als die ergens goed in zijn is het netwerken. Klopt, het is ‘net werken’. Want hoewel het voelt als een schoolreisje en er best veel parallellen te trekken zijn, wordt hier wel degelijk hard gewerkt. Zo voelt het alleen niet.

Men is ontzettend blij elkaar te zien. De groep valt uiteen in kleinere groepjes die bepaalde zaken verder met elkaar afstemmen. Er zijn altijd wat natuurlijke leiders aanwezig, die ervoor zorgen dat er gezamenlijk wordt gegeten. Uiteraard wordt er ook veel lol gemaakt, voornamelijk na de beurs tot in de late uurtjes.
Gelukkig is er één groot verschil met de schoolreisjes van vroeger, er zijn geen buitenbeentjes. Of zijn we soms allemaal buitenbeentjes bij elkaar? Geen idee, maar wij maken er trots deel van uit.

 

Stroomversneller

 

Hoewel we vaak grappen het is ‘net werken’, er worden tijdens dit soort sociale trips bepalende gesprekken gevoerd en deals gesloten. Juist op dit soort informele momenten ontstaat een band en de basis voor een goede samenwerking. Door de andere omgeving ben je relaxter en heb je meer tijd om echt te luisteren en je te verdiepen in de ander. Je kunt uitdagingen met elkaar delen en zoeken naar de beste oplossing. Maar je kunt ook relevante zakenrelaties aan elkaar koppelen en afspraken maken om zaken na je reis verder op te pakken. Op een beurs komt alles bij elkaar en de vele gesprekken die je hier in korte tijd kunt voeren werken vaak als stroomversneller.

En laten we dat nu net nodig hebben! We hebben nogal wat uitdagingen te tackelen voor die duurzame maritieme toekomst. Al ‘net werkend’ komen we met elkaar steeds dichterbij. Work hard, play hard. Zo ontstaan de beste teams.

Wij gaan binnenkort weer op reis! Ga je mee?

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!