Spring naar content

Schuttevaer column #5 Op zoek naar (groene) maritieme multipliers scroll down

Op een zonnige vrijdagmiddag staan we op het dak van een loods in Merwe-Vierhavens, samen met RDM ook wel ‘Makers District’ genoemd. En of hier iets wordt gemaakt: de toekomst wat ons betreft!

 

Om ons heen ligt 1500 vierkante meter aan zonnepanelen. Samen goed voor 0,4 MWh aan duurzame stroom, waarmee Fulko Roos zeeschepen aan de groene stekker wil leggen. Niet alleen degenen die voor onderhoud aan zijn kade liggen, maar ook schepen op doorreis naar het achterland kunnen dat op deze manier emissieloos doen.

 

3D-printer

 

Een kwartier eerder zijn we in de loods van Royal Roos enthousiast begroet door Slof, de vriendelijke viervoeter van Fulko en Veronica. Maar van ‘sloffen’ is hier verder geen sprake. Hier gebeurt duidelijk veel: we zien onder meer een grote 3D-printer, een shredder én een enorme trafo.

Royal Roos kennen we al een tijd van deze 3D-printer. De eerste CFAM 3D- printer van industrieel formaat in Europa. Er worden schaalmodellen, scheepsonderdelen en zelfs hele bootjes mee geprint. Naast die printer staat inmiddels een shredder, waarmee het 3D geprinte materiaal gerecycled en dus hergebruikt kan worden.

 

Enorme trafo

 

Maar wat onze aandacht vooral trekt is die enorme trafo in de hoek. Van origine bedoeld om deze grote loods te koelen. Maar nu de troef in het nieuwste project van deze ondernemers. Want gecombineerd met de zonnepanelen kunnen hiermee duurzame, flexibele walstroomaansluitingen in de range van 400/440/690 V en 50/60 Hz worden gerealiseerd.

Wow, dit is ondernemerschap! Mogelijkheden zien waar anderen vooral iets ouds zien. De meeste huurders hebben de trafo namelijk laten verwijderen. Maar Royal Roos zag hier een kans om waarde te creëren, door de zonnepanelen toe te voegen.

 

Visie en lef

 

Wat ons betreft terecht dat Fulko en Veronica hiervoor de React EU-subsidie van Kansen voor West hebben binnengesleept en precies wat onze sector nodig heeft om toekomstbestendig te worden!
Vaak wordt naar de overheid gekeken om de grote veranderingen in gang te zetten. Natuurlijk heeft de overheid een belangrijke rol te spelen, maar wij geloven dat verandering vooral begint bij de ondernemer. Mensen zoals Fulko en Veronica, met een visie, een idee en het lef om dat idee uit te voeren. Die kansen zien en die ook grijpen.

 

Oproep

 

Regelmatig gaan wij op vrijdag langs bij dit soort ‘innovators’ die ons inspireren. Omdat wij daar energie van krijgen, maar vooral omdat wij geloven dat de energie van deze ondernemers is wat onze sector in beweging gaat krijgen. Áls we deze energie weten te vermenigvuldigen.

Daarom de oproep aan scheepseigenaren en rederijen met een walstroombehoefte: wie zet de maritieme multiplier in om samen de CO2-emissies te reduceren?!

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!