Spring naar content

Schuttevaer column #4 Samen bereiken we meer scroll down

Dat je samen meer bereikt, weten wij al van jongs af aan. Als je op het strand van Renesse een zandkasteel wilt bouwen met een gracht er omheen – we zijn nu eenmaal dol op baggeren – dan kun je dit niet alleen. Nee, we hadden onze vader en opa hier hard bij nodig. Hetzelfde principe geldt in onze sector. We staan met elkaar voor een enorme opgave, namelijk de energietransitie.

 

De Maritime Sisters zien grote kansen in energietransitie
De Nederlandse regering heeft ambitieuze plannen om de klimaatdoelen te halen. In planning 2023-2030 staat 11,5 GW aan windenergie op zee gepland. Hier kwam recent bijna 10 GW extra bovenop!

Een ontwikkeling die Nederland enorme kansen biedt op het gebied van werkgelegenheid, economische bestedingen en innovatie. Je zou zeggen dat de taart groot genoeg is en zelfs groter wordt als we slim samenwerken. Zo nemen de baggeraars al jaren grote klussen samen aan en is afgelopen jaar de Zero Emission Dredging Hub gelanceerd. Maar we zien ook partijen die nog steeds per se hun eigen faciliteiten willen, terwijl de buurman al een aanlegsteiger heeft. Onderling personeel uitwisselen lijkt uit den boze. Maar we komen toch ontzettend veel technische arbeidskrachten tekort? Zou het niet veel efficiënter én effectiever zijn als we meer gaan delen?

 

Complete keten

 

Om die 21 GW windenergie op zee voor 2030 te realiseren heb je namelijk de hele waardeketen nodig. Er is geen enkele partij die dit alleen kan. Zonder Boskalis en Van Oord wordt het lastig voor Vattenfall, Eneco of Shell om de windturbines te installeren. Zonder TenneT gaat die stroom vervolgens nergens heen en zonder Liander hebben wij thuis geen licht. Maar denk ook eens aan WindCat Workboats en Acta Marine die de windturbines draaiende houden door dagelijks met servicemonteurs van Deutsche Wind Techniek heen en weer te varen. Die op hun beurt weer gedetacheerd worden via partijen als Atlas Professionals. Kortom, het is een complete keten aan bedrijven uit de sector die wind op zee mogelijk maakt.

 

Anders durven doen

 

En dan hebben we nog de innovaties die nodig zijn om de oplossingen van de toekomst te bedenken. Hoe vooruitstrevend wind op zee ook klinkt, het valt ons op dat hier stiekem nog best wat traditioneel denken zit en samenwerkingsverbanden niet altijd vanzelf ontstaan. Gelukkig zien we ook partijen die het anders durven te doen. DOB Academy leidt het talent van de toekomst op en is kwartiermaker voor H2opzee. De ambitie wordt alleen maar groter en gelukkig zetten ook Neptune Energy en RWE gezamenlijk belangrijke stappen in de opschaling naar duurzame energiebronnen.

 

Met een ijsje

 

Terugdenkend aan onze jeugd, waar we vele uurtjes op het strand van Renesse doorbrachten; samen was altijd leuker, bouwden we forten en hadden we ook tijd nog voor een ijsje! Onze boodschap: kom uit je ivoren toren en stel je open voor samenwerking. Alleen met elkaar kunnen we de oplossingen realiseren die de energietransitie mogelijk maken. Voor een duurzame toekomst!

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!