Spring naar content

Schuttevaer column #32 Maritime Sisters: Dagen je uit om anders naar je uitdagingen te kijken scroll down

Onze scheepsbouwsector staat voor nogal wat uitdagingen. Niet alleen moeten we de scheepvaart decarboniseren, de concurrentie uit Azië het hoofd bieden en personeel zien te vinden. We zullen ook een oplossing moeten bedenken voor de grondstoffentransitie, die zeker zo urgent is als de energietransitie.

 

Oké, dat is nogal een lijst met complexe vraagstukken. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier niet vrolijk van wordt en dat is ook precies de bedoeling. De wereld staat namelijk in de fik, en dan laten we alle geopolitieke gebeurtenissen nog buiten beschouwing. Maar in plaats van je te ontmoedigen willen we je vragen deze complexe vraagstukken als kans te beschouwen.

 

Hoe dan?

 

Hoe dan horen we jullie denken? Nou door zaken vanuit een ander perspectief te zien en te kijken welke ruimte dit biedt. Klinkt nogal cryptisch, maar laten we dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Onlangs gaven we een reframe (omdenken) workshop aan een leiderschapsteam uit een conventionele industrie. Waarbij we het eiland Mauritius als voorbeeld van de perfecte reframe hebben gebruikt.

Ongeveer 12 jaar geleden keerde de econoom Nishan Degnarain terug naar Mauritius als adviseur van de premier. Mauritius stond er slecht voor. De economie zat al jaren in een dip, er was een enorme plasticvervuiling aan de kust waardoor toeristen wegbleven, en de werkgelegenheidsvooruitzichten waren ongunstig.

Dankzij de ‘framing tool’ waren Nishan en zijn team in staat zaken vanuit een ander perspectief te zien. Hierdoor ontstond ruimte voor een zee aan nieuwe ideeën. En nu profiteert Mauritius van bloeiende viskweek- en aquacultuuractiviteiten. Ze hebben nu een ‘power food’-industrie die gebruikmaakt van de rijkste algengemeenschap in de Indische Oceaan. En gebruiken ze het water rond Mauritius voor getijdenenergie. Kortom: denken in kansen heeft een bruisende economie opgeleverd.

 

Vindingrijk

 

Niet alleen geloven wij sterk in de kracht van reframen, wij gunnen iedereen in de maritieme sector de mogelijkheden en vrijheid die deze tool kan bieden. Gelukkig zien we al partijen op deze manier werken. Neem Holland Shipyards Group, die samen met Coco Design, heeft geboden op de tender voor elektrische veerponten voor Riveer. Hiervoor moest men niet alleen een batterijpakket meenemen in de oplossing, maar ook een hogere snelheid om een extra stop in te bouwen op de route. Waar veel scheepsbouwers hier geen heil in zagen, dacht Holland Shipyards dit wel, door gebruik te maken van ander materiaal en een gewichtsbesparing van 80% te realiseren.

Een ander tof voorbeeld is Flying Fish, dat de bestaande vloot van de Westerschelde Ferry duurzaam heeft herontworpen met ZeroFleet Designer. Doel: de operatie omvormen tot een volledig emissievrije dienst en de veerdienst voorbereiden op een verwachte verandering in het aantal passagiers. Kortom, zaken die soms niet mogelijk of onhaalbaar lijken, bieden juist nieuwe mogelijkheden. Alleen moet je ze wel durven zien.

Benieuwd hoe reframing jouw bestaande business model, uitdaging of persoonlijke leven in een ander perspectief kan plaatsen? Dan is het boek The Art of Reframing van Karim Benammar echt een aanrader. Daarnaast zijn wij altijd bereid je uit te dagen, de vraag is alleen of jij dat aandurft.

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!