Spring naar content

Schuttevaer column #3 De Maritime Sisters starten bij zichzelf scroll down

Je kent dat gevoel vast wel, een TED Talk die zo inspireert dat je eigenlijk gelijk iets met de info die je gehoord hebt wilt gaan doen. Dat hadden wij laatst ook nadat we de TEDxAntwerp hadden geluisterd van Catrien Scheers, voorzitter van Fast Lines Belgium.

 

In nog geen kwartier neemt ze je mee in haar wereld. Zoals we in de sector allemaal weten; 90% van wat we consumeren wordt mogelijk gemaakt door scheepvaart. Zonder zeevarenden is er geen zeevaart en zonder zeevaart kunnen wij dus niet shoppen. Je zou dan verwachten dat we zeevarenden met alle egards behandelen, maar dat doen we dus niet. We vinden de vracht namelijk belangrijker!

 

Kopen voor een prikkie

 

We horen je denken, hoe dan? Nou bijvoorbeeld door voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten en massaal producten via Alibaba te bestellen, of door te shoppen bij ketens als Primark die hun kleding voor een prikkie laten maken in Azië. En hetzelfde mechanisme speelt bij de bedrijven in onze sector, immers bedrijven bestaan uit mensen.

We hebben een reset nodig! En misschien heeft moeder natuur wel een hint afgegeven met Covid-19. We kunnen de planeet niet blijven uitbuiten. We moeten met elkaar naar een eerlijkere gelijkere wereld en dat start bij jezelf.

 

‘Disrupten’

 

Catrien pleit voor het gebruik maken van de data die we voor handen hebben. Als we meer informatie over producten en diensten hebben kunnen we weloverwogen en dus betere keuzes maken. We moeten ons traditionele keuzepatroon ‘disrupten’ en niet langer prijs als enige criterium hanteren. Vraag jezelf eens af hoeveel duurzaam katoen zit er in dit t-shirt? Welk energielabel heeft deze vaatwasser? Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaakt dit transport van mijn lading? Als we ons keuzeproces gaan baseren op andere data hebben we invloed op een duurzamere wereld.

Dit lijkt misschien een ver van je bed show of lastig te bereiken, maar zoals Catrien zegt “dat was president Kennedy’s droom om naar de maan te gaan ook”!

 

Label ontwikkelen

 

Tegenwoordig hebben we zoveel data voorhanden, je mobiele telefoon bevat zelfs meer data dan de computers waarmee we de maan hebben bereikt. Dus doorbreek je eigen silo: maak iedereen in de keten zichtbaar en zorg dat alle partijen eerlijk behandeld worden. Laten we met elkaar een universeel duurzaamheidslabel ontwikkelen op basis van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de United Nations. Daarmee maken we de levenscyclus van producten en diensten vanaf de wieg, zichtbaar in een concreet getal. If you can measure it, you can change it!

Je hoeft als bedrijf niet te wachten tot een ander het doet, je kunt vandaag al klein starten en impact hebben. Het spreekwoord ‘alle kleine beetjes helpen’ is er niet voor niets! Dus start met het recyclen van je afval, stop met het printen van rapporten maar lees deze op de iPad, informeer je klanten over de duurzame transport alternatieven die je aanbiedt en blijf iedere 10 weken crew changes uitvoeren.

 

Wat ga jij doen?

 

Catrien is ons al voorgegaan. We hebben zelf de controle in handen, met elke beslissing die we nemen hebben we invloed. Kennis is macht! We maken zelf de keuzes en kunnen er dus voor kiezen om betere duurzamere keuzes te maken en game changers te worden.

Wij zijn vandaag gestart met 2 minuten korter douchen en hebben onze CV een graadje lager gezet. Wat ga jij doen?

Klik hier voor onze column op Schuttevaer