Spring naar content

Schuttevaer column #29 Maritime Sisters: Afscheid nemen bestaat niet scroll down

Raar om afscheid te nemen van iets waar je nog heel veel energie van krijgt en waarin ook nog heel veel te doen is. Soms moet je keuzes maken en de ene deur sluiten om weer een nieuwe te openen, maar sluit je die deur wel helemaal of blijft ie op een kier staan?

 

Eind augustus was het zover. Er is een eind gekomen aan het Amsterdam IJmuiden Offshore Ports avontuur van Sylvia. Voor Marjolein eindigde haar Port of Rotterdam carrière al ruim een jaar eerder, zij was in mei 2022 niet bang om de stoute schoenen aan te trekken en zich onder te dompelen in het ondernemerschap.

Alleen waarom gooi je oude schoenen weg, die nog prima zitten? Nou omdat je weet dat die andere schoenen je nog beter staan en je nog verder gaan brengen op je missie, maar bovenal omdat je tijdens je carrière tot zekere inzichten komt en geconfronteerd wordt met zaken die beter/anders kunnen. Het versnellen van de transitie naar een duurzame maritieme toekomst werd dan ook al vroeg een persoonlijke missie.

 

Maatschappelijk debat

 

Eigenlijk is het ondernemerschap daarmee ook heel natuurlijk ontstaan. Vanuit onze functies bij destijds Damen en Port of Rotterdam hadden we het natuurlijk vaak over ‘onze’ maritieme sector; over de belangrijke rol die deze speelt in onze samenleving en economie, maar ook hoe deze soms worstelt met het verder brengen van innovaties. Ook merkten we dat veel mensen zonder enige vorm van kennis of ervaring met de sector er wel een duidelijke mening over hadden, die vaak niet positief was. Het maatschappelijke debat werd (en wordt) te vaak te zwart-wit gevoerd Dat ging ons aan het hart, want de sector heeft ontzettend veel in huis en werkt juist heel hard aan allerlei innovatieve oplossingen, die niet alleen bijdragen aan verduurzaming maar ook aan veiligheid. Zonde als deze niet verder komen, onvoldoende of onjuist onder de aandacht komen. Daar wilden wij dus verandering in brengen. Je kunt namelijk wel blijven praten over hoe zaken anders of beter kunnen, maar je kunt er ook iets aan gaan doen!

Maar waar start je dan vragen veel mensen? Nou dat is precies de reden waarom die deur nooit helemaal dicht gaat. Je start namelijk met de mensen die hier ook verandering in willen brengen. En vooral: samen de schouders eronder willen zetten. Kortom, je netwerk! Het afgelopen jaar zijn veel van de goede gesprekken op netwerkbijeenkomsten van de afgelopen jaren omgezet in samenwerkingen. Klinkt logisch, maar wat betekent dat concreet?

 

Tanden erin

 

Met BlueCity zijn we voor provincie Zuid-Holland gedoken in circulaire kansen voor de maritieme industrie, waarover we met bedrijven, overkoepelende organisaties én Marja van Bijsterveldt in gesprek gingen. Momenteel zijn we volop bezig met het vervolg, waarin we met bedrijven en hun concrete circulaire projecten/ambities aan de slag gaan (Interesse? Laat het ons weten!).

Voor vooruitstrevende spelers als MF Shipping Group, Reynard en Royal Roos hebben we onze tanden gezet in koersbepalingen en positioneringsvraagstukken. En in co-creatie met diverse stakeholders hebben we voor Port of Bilbao gewerkt aan een toekomstvisie. Voor Boskalis werken we mee aan hun interne innovatieprogramma en in workshops waarbij de laatste trends, innovatieontwikkelingen én teambuilding centraal stonden zijn we oa met Bureau Veritas Marine & Offshore aan de slag gegaan met innovatieve business cases en de rol van klassebureaus daarin (op naar de volgende Solarduck!).

En aan de hand van prikkelende presentaties en het modereren van events gingen we gesprek met oa de topvrouwen van Shell, de reders van de KVNR, het Loodswezen en de managementteams van verschillende organisaties.

Slechts een greep uit een bewogen jaar dat naar meer smaakt. Het uitgangspunt van alle opdrachten is namelijk samenwerken aan het realiseren van een duurzame en circulaire maritieme toekomst. En dat brengen wij graag en met trots naar buiten! Veel van deze partijen hebben we gedurende onze carrières ontmoet, beter leren kennen en soms ook al mee samengewerkt. Daarom nemen wij nooit afscheid, maar onderhouden we de relatie – om elkaar verder te brengen!

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!