Spring naar content

Schuttevaer column #27 Maritime Sisters: Optimistisch de zomer in scroll down

Met de toekenning uit het groeifonds kan het Maritiem Masterplan nu echt uit de startblokken komen met de ontwikkeling van 40 klimaatneutrale demonstratieschepen. Marja van Bijsterveldt is vol energie bezig met het opstellen van een actiegerichte sectoragenda. En de sector wil aan de slag met circulaire kansen voor maritiem (later meer over de leuke interactie die we met maritieme spelers hadden op het afgelopen TKI event!).

 

Kortom: de seinen staan op groen voor een duurzame maritieme toekomst. Maar om het schip echt in beweging te brengen én te houden denken wij dat er een belangrijke factor is die niet over het hoofd moet worden gezien: de jonge generatie.

Ben Vree benoemde het al expliciet in zijn verkenning voor de Regionale Maritieme Agenda van Maritime Delta: geef young professionals een plek aan tafel. Ze kijken en denken anders en zijn veel meer gericht op samenwerken. Paul Polman, voormalig CEO Unilever, gaat nog een stap verder en pleit er in zijn boek ‘Net Positive’ voor om ze zelfs de hele tafel te geven. Zij zíjn immers de toekomst. En heel tof: wij waren er onlangs getuige van wat er gebeurt als je dat dus ook daadwerkelijk doet. Van Bijsterveldt gaf onlangs voor één van haar sessies echt de hele tafel aan young professionals. Met een brede vertegenwoordiging uit alle hoeken van het land en uit diverse subsectoren ging zij met hen het gesprek aan over hoe zij de toekomst van de sector zien.

Wij mochten erbij zijn om circulaire kansen voor maritiem te bespreken. Bij uitzondering dan, want ‘young professionals’ zijn wij natuurlijk niet meer, zei de voorzitter van young NMT subtiel, of beter gezegd, luid en duidelijk. En dat is ook precies waarom het zo belangrijk is om hen aan tafel te hebben. Ze zeggen waar het op staat, maken ijzersterke kritische punten, maar zijn vooral ook constructief en vol energie om hier hun tanden in te zetten. In samenwerking! Heel gaaf om te zien wat daar gebeurde en dat stemt ons hoopvol; deze generatie denkt in het grotere plaatje, wil dit in samenwerking realiseren én is niet bang zich uit te spreken waar dit onvoldoende gebeurt in de sector.

Dat maakt dat wij optimistisch de zomer in gaan. Maar niet voor een laatste kritische vraag. Wie zit er bij jou aan tafel als het over de toekomst gaat? Heel goed om te zien dat Maritime Delta Jong Haventalent Tomas van der Maarel heeft opgenomen in haar bestuur. Welke young professional kun jij een plek aan tafel geven in de volgende strategische discussie?

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!