
Sleutelrol in energietransitie
Wagen en winnen, zo zijn we als inventief land koploper geworden in de offshore-sector. Disproportioneel groot in de wereldwijde markt. Nederland is uitgegroeid tot één van de belangrijkste offshore-landen ter wereld.
Tijdens het 50-jarige jubileum van de IRO – waarvoor Joke Korteweg en Frits Loomeijer de geschiedenis hebben vastgelegd in een geweldig boek* – buitelen we bijna over elkaar heen van trots. En terecht. Wat wij ons afvragen: waarom vallen we dan niet over elkaar heen om nieuwe oplossingen met dezelfde snelheid in de markt te zetten en op te schalen?
Toeleveranciers
‘Offshorebedrijven hebben in de afgelopen halve eeuw heel wat in de waagschaal gesteld om buitengaats energie te winnen’* en met resultaat. Vooral het innovatieve cluster van toeleveranciers heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. In opdracht van grote energiespelers hebben zij olie- en gasplatformen, geproduceerd, getransporteerd, geïnstalleerd, onderhouden én gaan ze die nu vaak ook zelf weer opruimen. Mét equipment van wereldniveau, zoals de Pioneering Spirit en de H251, de grootste ponton ter wereld.
Nieuwe rol
Lef, technisch vernuft en flexibiliteit maken dat wij nu ook buitengewoon goed zijn gepositioneerd voor een grote rol in de energietransitie. We zijn volop bezig met de installatie van windturbines. Maar we weten ook allemaal dat het niet snel genoeg gaat. En dat lijkt niet aan de toeleveranciers te liggen. De realiteit is namelijk dat Delft Offshore Turbine (DOT) al jaren lobbyt voor een veel snellere manier van windturbines construeren. BargeMaster heeft net een fantastisch project met Deme Vineyard Wind 1 én investering van 7,5 miljoen euro van het Energie Transitie Fonds binnengehaald. De kers op de taart, die ze wat ons betreft al véél eerder hadden verdiend. En ook SolarDuck beklimt de technologieladder snel, vooral voor een kapitaalintensieve innovatie. Maar daar zit ook meteen de crux: ook zij hebben moeite met financiers vinden en gaan hun volgende installatie testen in het Belgische Oostende.
Waar blijft de overheid?
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van partijen die ook nu het nodige gewicht in de waagschaal willen leggen. ‘In een steeds kritischer maatschappelijk en politiek klimaat.’*
Waar blijven overheid en de euros? Super dat we trots kunnen terugkijken, maar laten we niet vergeten ruimte te maken voor innovaties door wet- en regelgeving tijdig mee te ontwikkelen en vooral te investeren in Hollands Glorie. Voordat de volgende offshore-grootmacht het wegkaapt.
*Wagen en Winnen. De Nederlandse Offshore-Industrie – Pionier in Energietransitie. Joke Korteweg en Frits Loomeijer. 2021.