Spring naar content

Schuttevaer column #11 Maritime Sisters:
Guts & no limits
scroll down

Edward Heerema droeg afgelopen maand de dagelijkse leiding van Allseas over aan zijn zoon Pieter. De genodigden werden daarbij getrakteerd op een heerlijke trip door ‘Hollands finest’ op het gebied van offshore-technologie en een pleidooi voor een gezonde dosis ongehoorzaamheid én het ‘old boys’-netwerk.

 

Hoe vaak hou jij je écht bezig met de toekomst en laat je je niet afleiden door dagelijkse zaken, kritiek en het opruimen van de ‘shit of yesterday’*? De realiteit is, dat dit laatste voor een gemiddelde werknemer 93% van de dag beslaat.

 

Doorzetter

 

Als Pieter Caland destijds had geluisterd naar alle argumenten waarom een directe verbinding met de zee onmogelijk was, was de Nieuwe Waterweg er nooit gekomen. Als Edward zich had laten leiden door de status quo, was de Pioneering Spirit – ofwel het “achtste wereldwonder”, aldus voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer  – niet gebouwd.

De speeches van onder anderen Pioneering Spirit-kapitein Fred Regtop en mede maritieme pionier Joop Roodenburg gaven een intrigerend kijkje in de ‘guts & no limits’-persoon Edward Heerema. Wat wij vooral hoorden tijdens deze zeer persoonlijke ceremonie: iemand die zich niet laat tegenhouden door onmogelijkheden én kritiek.

De rode draad: de vragen van morgen bedenken en beantwoorden voordat iemand ze ook maar heeft gesteld. Geloof en doorzettingsvermogen, de nodige dosis eigenwijsheid en lef. Niet denken vanuit het hier en nu en wat er nu kan, maar kijken naar de wereld zoals die eruit zou kunnen zien.

De succesformule die wij denken te ontrafelen tijdens de ceremonie: altijd de blik vooruit, voldoende mensen tegen de haren in strijken om conventies te doorbreken, maar ook mensen om je heen verzamelen die vierkant achter je staan en met jou willen pionieren. Zijn eigengereidheid, persoonlijke benadering en het ‘old boys’ netwerk hebben Edward duidelijk geen windeieren gelegd.

 

Mangaanknollen

 

Maar het mooie is: binnen Allseas wordt dit netwerk gecombineerd met een jonge generatie uit alle hoeken van de wereld. Wetende dat bijval tenminste zo belangrijk is, een hoopvolle constatering dat deze werelden samenkomen. We hebben namelijk nog de nodige tijd te besteden aan de vragen van morgen.

Gelukkig gaf Rodenburg een symbolisch stokje aan zowel Pieter als Edward. Want nu Pieter het Allseas-roer overneemt, kan Edward zich in de volgende uitdaging bijten: het winnen van mangaanknollen op de diepzeebodem. Want zoals een echte pionier betaamt; er is altijd een volgende uitdaging. We wensen Edward en Pieter beiden ‘farewinds and following seas!’

Welke vraag van morgen ga jij vandaag beantwoorden?

*Peter Hinssen, ‘The day after tomorrow’

 

Klik hier voor onze column op Schuttevaer!